АНАЛИЗ ПОКАЗАТЕЛЕЙ ФУНКЦИИ ВНЕШНЕГО ДЫХАНИЯ У ДЕТЕЙ, ПРОЖИВАЮЩИХ В УСЛОВИЯХ ПРИАРАЛЬЯ - Мираметова, Н.П. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Мақолада Жанубий Орол бўйи минтақасида истиқомат қиладиган болаларда ташқи нафас олиш функциясининг кўрсаткичлари ўрганилган. Болалар организмида ташқи нафас олиш тизими ривожланишниинг икки зарур даври юз бериши аниқланди: 6-7 ёшда - нафас олиш ва чиқариш ҳажмининг ортишига олиб келувчи бронхиал қаршиликнинг пасайиши юз берадиган даври ва 8-10-ёшда ўпка ҳажмининг интенсив катталашиш даврлари бўлиб ҳисобланади. Трахея-бронх йўллари ҳар хил бўлимларининг ўтказувчанлигини ўрганиш шуни кўрсатдики, яъни ўғил болаларда ёшга боғлиқ бронхиал ўтказувчанлик ўсишига мойиллик кузатилади. Ўпканинг тириклик сиғими катталигининг болаларнинг ёши ошган сари ўзгаришини уларнинг бронхлари ўтказувчанглиги даражасининг кучайиши ҳисобига тўғри келиб, буни эса ташқи нафас олиш тизимининг минтақавий ҳусусиятлари деб қараш мумкин.