ОРФОЭПИЧЕСКАЯ КОМПЕТЕНЦИЯ: ПОНЯТИЕ, СУЩНОСТЬ, СТРУКТУРА - Саримсакова, Н.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Мақолада курсантларнинг орфоэпик компетенцияси тушунчаси, моҳияти ва тузилиши долзарб масала қилиб қойилган. Муаллиф ушбу муаммони келажак харбий хизматчиларининг орфоэпик компетенциясини шакллантириш доирасида кўриб чиқади. Мақола орфоэпик компетенцияни шакллантиришнинг тобора кучайиб бораётган аҳамиятини исботлайди, касбий йўналтирилган оғзаки нутқни такомиллаштириш зарурлигини кўрсатади. Муаллиф курсантларнинг орфоэпик компетенциясининг тузилишига этибор қаратади, ушбу компетенцияни шакллантириш учун «Рус тили» фанини ўқитишнинг асосий имкониятларини кўрсатади. Шунингдек, мақолада курсантларнинг орфоэпик маҳоратини шакллантришнинг методологик воситалари, улардан фойдаланиш бўйича мисоллар келтирилган. Муаллиф бошланғич касбий ўзини англаш босқичида курсатларнинг орфоэпик компетенциясини шакллантириш муҳим ва доимий вазифа эканлигини такидлайди, чунки талаффузнинг барқарор стандартларини ва нутқ маданиятини тўғри ривожлантириш келажакда монологик ва диалогик нутқ фаолиятининг нормал ишлашини таъминлайди.