ИДИОМАЛАР- МАДАНИЙ КОМПЕТЕНЦИЯНИ ШАКЛЛАНТИРУВЧИ ОМИЛ СИФАТИДА - Рўзиева, Г.Х. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Мақолада инглиз тилини иккинчи чет тили сифатида ўқитишда идиомаларнинг ўрни ва роли таҳлилга тортилган. Чет тилини ўқитиш жараёнида тилнинг маданиятга, оид хусусиятларига кириб бориш тақозо этилади. Шу маънода, ўрганилаётган тилнинг мажозий қурилиши, ўзига хослигини ва муайян маданиятнинг айрим хоссаларини намоён этадиган идиомалар алоҳида аҳамият касб этади. Идиоматик мураккаблаштирилган матнларни саралаш қуйидаги мезонлар асосида амалга оширилиши лозим: матннинг когнитив қиймати, маданийлик қиймати, талабаларнинг қизиқиши ва тил билиш даражасига мувофиқлиги (йўналиш, мантиқ ва тил мураккаблигининг меъёрда бўлиши) ва муайян мавзуга мос келиши.