Педагогик тизимларда синергЕТИКА тамойиллари - Душабоев, О.Н. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Ушбу мақола синергетикани замонавий таълим тизимини фаолиятига янгича ёндашиш учун асос сифатида қарашга бағишланган. Синергетика бўйича замонавий илмий тадқиқотлар методологияси сифатида турли нуқтаи назарлар мавжуд. Педагогик тизим доирасида таълим ва тарбия мақсадлари иерархияси, ўқув жараёнини ахборот ва технологик қўллаб-қувватлаш, стажёр, ўқитувчи компонентларидан ташкил топган тизимни тарбия ва таълимнинг синергетикаси кўриб чиқилган. Педагогик тизимлардаги синергетиканинг еттита асосий гомеостатистик, иерархистик, ночизиқлилик, беқарорлик, ёпиқ (очиқ), динамик иерархия, кузатув каби тамойилларига мисоллар келтирилган.