ҚУЁШ ЭЛЕМЕНТИ ЁРДАМИДА ЭНЕРГИЯНИНГ БИР ТУРДАН БОШҚА ТУРЛАРГА УЗЛУКСИЗ ЎТИШИНИ НАМОЙИШ ЭТУВЧИ ЎҚУВ ЛАБОРАТОРИЯ ҚУРИЛМАСИ - Қурбонова, Ў.Ҳ.; Сатторов, А.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Бу ишда қуёш элементларининг функционал имкониятларидан фойдаланган ҳолда яратилган янги ўқув лаборатория асбобининг тузилиши, ишлаши ва унинг ёрдамида физикада қизиқарли ҳодисалардан бири бўлган энергиянинг бир турдан бошқа турларга айланиши, бу жараён давомида энергиянинг сақланиш қонуни, шунингдек қуёш элементларининг тузилиши, ишлаш тамойили ва хусусиятларини ўқувчиларга ўргатиш услубларидан фойдаланиш баён қилинган. Ишлаб чиқилган ўқув лаборатория қурилмаси ўқувчиларга ярим ўтказгичли кремний негизида яратилган p-n ўтишга асосланган қуёш элементига тушаётган ёруғлик натижасида электронларнинг валент соҳасидан ўтказувчанлик соҳасига ўтишини, яъни ички фотоэффект туфайли пайдо бўлаётган электрон ва ковакларнинг p-n ўтиши соҳасида ажралиши ҳисобига фотоэлемент электр манба сифатида ишлашини намоён этади.