БЕРДАҚТЫҢ ТАРИЙХЫЙ – ЭПИКАЛЫҚ ШЫҒАРМАЛАРЫНДА РУЎ – ҚӘЎИМЛЕР ТАРИЙХЫНЫҢ ГЕЙПАРА МӘСЕЛЕЛЕРИ - Утамбетова, А.Ж. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Мақолада Бердақнинг тарихий-эпик асарларида, жумладан, «Шежире» («Шажара»)достонидаги қорақалпоқ уруғ-қавмларининг келиб чиқиш тарихи, этимологияси кенг турда сўз етилиб, ушбу уруғ-кавмлар тарихи уларнинг ягона қариндош эканлигини нафақат кўрсатиб қуймасдан, балки ҳар бир уруғнинг ўзига хос хусусияти, уларнинг баъзиларининг давлат даражасигача юксалганлиги эътироф этилади, умуман айтганда, қорақалпоқ халқи шундай қудратли уруғ-қавмлар бирлашмасидан турадиган мард, баҳодир халқ деган хулосага келинади.