НАВОИЙ ВИЛОЯТИ СУҒОРИЛАДИГАН СУР ТУСЛИ ҚЎНҒИР ЎТЛОҚЛИ ТУПРОҚЛАРИНИНГ ТУПРОҚ-МЕЛИОРАТИВ ТАВСИФИ - Кушаков, А.Ж. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Мамлакатимизнинг чўл минтақаси тоғ олди текисликлари, сур тусли қўнғир ўтлоқи гипслашган тупроқларда турли табиий омиллар таъсирида шўрланиш жараёнлари пайдо бўлмоқда. Тупроқлардаги шўрланиш жараёнларининг олдини олиш ва уларни тадқиқ этиш, ерларнинг мелиоратив ҳолатини тубдан яхшилаш, тупроқларнинг унумдорлигини ошириш ва улардан оқилона фойдаланиш услубларини яратиш зарур.