РОЛЬ K+ - КАНАЛОВ В ВАЗОРЕЛАКСАНТНОМ ДЕЙСТВИИ АЛКАЛОИДОВ 1-О-БЕНЗОИЛНАПЕЛЛИНА И 6 – О – БЕНЗОИЛГЕТЕРАТИЗИНА НА АОРТЫ КРЫСЫ - Есимбетов, А.Т.; Кунисов, Б.; Зарипов, А.А.; Бакиева M.; Усманов, П.Б.; Султанходжаев, М. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Ушбу ишда 1-O-бензоилнапеллин ва 6-O-бензоилгетератизин алкалоидларининг каламуш аортасига релаксант таъсири ўрганилди. Алкалоидлар КСI (30 мМ) ёрдамида чақирилган аорта препаратининг қисқаришига самарали релаксант таъсир кўрсатади.Глибенкламид алкалоидларнинг релаксант таъсирини сезиларли даражада камайтадива бунинг аосида ушбу алкалоидлар АТФга боғлиқ калий каналларини фаоллашув механизмига таъсир қилади деган хулосага келиш мумкин. ТЭА ҳамда 4-аминопиридиннинг глибенкламиддан фарқли1-O-бензоилнапеллин ва 6-O-бензоилгетератизин билан чақирилган релаксацияга таъсир кўрсатмайди.Бундан ушбу алкалоидларнинг каламуш аорта силлиқ мускул ҳужайрасининг KСа, KV ва KIR каналларига таъсир қилмаслигини кўришимиз мумкин.