ҚАРҚАЛПАҚ ХАЛҚЫНЫҢ ЖАҢАДӘРЬЯ ДӘЎИРИНЕ БАЙЛАНЫСЛЫ ТАРИЙХЫЙ ЖЫРЛАРЫ (Таўелибай қарақалпақлары материаллары мысалында) - Қанаатов, Е.Е. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Мақолада Тауелибай қорақалпоқлари орасида сақланган тарихий қўшиқлар ҳақида сўз боради. Тарихдан дарак берувчи бу каби шеърий намуналар асосан термишлар (болаларга бағишланган қисқа жирлар) турида учрашади. Бу қўшиқларнинг аксариятида қорақалпоқларнинг XVII-XVIII асрларда Сирдарёнинг улкан бир ирмоғи бўлган Жанадарё бўйида яшаган даври тўғрисида маълумотлар берадиган вақтлар ва воқеалар ёдга олинади. Тауелибай ҳудудида яшайдиган информантлардан ёзиб олинган жир намуналари қорақалпоқ фольклори учун янги материал саналади. Муаллиф шундай шеърий намуналарни халқ орасидан янада кўплаб йиғиш зарурлигини ва унинг қорақалпоқлар тарихининг номаълум саҳифаларини очиши мумкин эканлигини билдиради.