УСТЮРТ ПЛАТОСИДА ҚИШЛОВЧИ ФЕНОЛОГИК СПЕКТРДАГИ ТЎҒРИҚАНОТЛИЛАРНИНГ ЭКОЛОГИЯСИ - Базарбаева, Д.О.; Медетов, М.Ж. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Мақолада 2017-2019 йиллар давридаги тадқиқотлар асосида Устюрт платоси шароитида личинка ва имаго босқичида қишловчи турлари йиллар давомида юз берган фаслларнинг атмосфера ҳароратининг кескин ўзгариши эволюцион ривожланиши натижасида мослашганлиги, трофик ва субтрофик ўлкалардан кириб келган турлари ҳисобланади. Йиллик ёғин миқдорининг ортиши ва қишнинг илиқ келиши, барча фенологик спектордаги ҳашаротлар зичлиги ва сонининг ортишига олиб келади ёки аксинча бўлади.