ВЕРОВАНИЯ И ОБРЯДЫ КАРАКАЛПАКОВ, СВЯЗАННЫЕ С ПОЧИТАНИЕМ БАРАНА - Есбергенова, С.Х. (SCIENCE and SOCIETY, 2019)
Ушбу илмий мақолада халқ орасида қадимги мифология ва фольклорда сақланиб қолган кўчқорни зиёрат қилиш билан боғлиқ қорақалпоқларнинг қадимий эътиқодлари, маросимлари ва урф-одатларини ўрганиш муаммосига урғу беради. Аждодлар ҳаётидаги қўриқчи руҳлар, зооморфик хусусиятлардаги қўчқорни улуғлаш одати таҳлил қилинди; қорақалпоқларнинг бошқа халқлар билан тарихий ва маданий алоқалари қорақалпоқларда қўйларни боқиш диний эътиқодлари мақолада ўз аксини топган.