КАРАКАЛПАКСКИЕ СВАДЕБНЫЕ ПЕСНИ «СЫҢСЫЎ» В КОНТЕКСТЕ ОБРЯДОВ - Бекжанова, Б. (SCIENCE and SOCIETY, 2019)
Қорақалпоқ тўй маросим фольклори қорақалпоқ халқи этномаданиятининг тарихий илдизларини ўрганишда муҳим аҳамиятга эга тарихий-этнографик манба бўлиб ҳисобланади. Мақолада куёвнинг уйига узатилиб кетилаётган қизлар томонидан айтилган «Сыңсыў» қўшиқлари тарийхий-этнографик жиҳатдан таҳлил этилган. «Сыңсыў» фақатгина тўй қўшиқларигина эмас, балки қизни куёвнинг уйига узатиш билан боғлиқ маросимларидан бири бўлиб ҳисобланади. Этнофольклор материаллари асосида «Сыңсыў» қўшиқларининг ўзига хос этнографик хусусиятлари очиб берилган. Шу билан биргаликда мақолада «Сыңсыў» қўшиқларининг тарихий генезиси, шаклланиши, ижтимоий тарихий тараққиёт босқичларидаги трансформацияланиш йўллари ёритиб берилган.