«ЖӘҲАНША» ДӘСТАНЫНЫҢ ӨЗИНЕ ТӘН ӨЗГЕШЕЛИКЛЕРИ - Мамбетов, Ж.Қ. (SCIENCE and SOCIETY, 2019)
Мақолада қорақалпоқ халқ достони «Жаҳаншо»нинг (Қурбанбой жиров) ғояси, тарбиявий аҳамияти ва эпоснинг чоп этилишидаги муаммолар ҳақида фикрлар юритилади. Мақолада достондаги қаҳрамонлар образларининг яратилиш хусусиятлари, сюжет қуриш ва композицион жиҳатлари таҳлил этилади. Достондаги фарзандсизлик, қаҳрамоннинг туғилишидаги ўзига хос хусусиятлар, вояга етгандан сўнг илм ва ҳунар эгаллаш йўлидаги машаққатлари мотивлари қиёсий талқин этилган. Достондаги ижобий ва салбий қаҳрамонлар билан ғайри табиий персонажлар қиёсий усулда талқин қилинади. Достондаги талқинлар якунида эпосни яратишнинг муаллиф ўзига хослиги жиҳатлари юзага чиқарилади.