ТИПОЛОГИЯ ВОЛШЕБНО - СОБЫТИЙНЫХ СЮЖЕТНЫХ МОТИВОВ В ГЕНЕЗИСЕ КАРАКАЛПАКСКИХ ЭПОСОВ И ПРОБЛЕМЫ ЕЁ ИЗУЧЕНИЯ ИНОСТРАННЫМИ УЧЁНЫМИ (на материале дастанов «Сказание о Шарьяре» и «Едиге») - Алламбергенов, К.; Алламбергенова, Г. (SCIENCE and SOCIETY, 2018)
Мақолада қиёсий-типологик таҳлил асосида турк-муғул, араб-форс халқлари оғзаки эпик меросида сеҳрли-воқеавий сюжетларнинг ўзаро ўхшаш ва фарқли жиҳатлари, уларнинг қорақалпоқ эпослари ва фольклорида ғоявий-эстетик генезис вазифасини ўташи муаммолари ўрганилади. Мазкур халқлар эпик меросида сеҳрли-воқеавий сюжетлар мотивлари сайёр сюжетлар сифатида қўлланилган. Булар эса ўша халқларнинг кўп асрлик тарихий-маданий алоқаларға эга эканлигидан ва маънавий яқинлигидан дарақ беради. Мақолада шундай хулосага келинадики, хорижий олимларнинг бу соҳадаги изланишлари қиёсий-типологик характердаги бирламчи тадқиқотлар сифатида кўзга ташланади.