BIR JINSLI EMAS DIELEKTRIK BILAN TO‘LDIRILGAN KONDENSATOR ELEKTR SIG‘IMINI HISOBLASH - Yavidov, B.; Ashirova, N.; Qalbaeva, H.; Sultanov, S. (SCIENCE and SOCIETY, 2018)
Maqolada kondensator elektr sig‘imini hisoblashga doir ayrim masalalar yechilishi metodikasi qaralgan. Xususan, kondensatorlar qoplamalari orasidagi sohani to‘ldiruvchi dielektrik muhit bir jinsli bo‘lmagan holda yassi, sferik va silindrik kondensatorlar elektr sig‘imlari hisoblanib ko‘rsatilgan. Kondensator qoplamalari orasidagi dielektrik muhitning dielektrik singdiruvchanligi kondensatorning bir qoplamasidan ikkinchi qoplamasigacha chiziqli ravishda o‘zgaradi deb hisoblangan. Maqolada qaralgan masalalar yechilishi metodikasidan bir jinsli emas jismlar inersiya momentlarini hisoblashda foydalanish mumkin.