НУРТАЙ БАТЫР - Тилеўмуратов, М. (SCIENCE and SOCIETY, 2017)
Ушбу мақолада XVIII асрда яшаб ўтган қорақалпоқ халқ ботири Нуртай бий ботир Жонгельди ўғлининг эл-юрт озодлиги йўлидаги олиб борган курашлари, қорақалпоқларнинг Янги дарё тарихи ҳужжатлари ва Бердақ «Шажараси» асосида қиёслаб ўрганилади. Муаллиф мақолада мазкур тадқиқотлар асосида Нуртай ботир Жонгелди ўғли қорақалпоқларнинг XVIII асрдаги миллий қаҳрамони, халқ озодлиги курашчиси деган хулосага келади.