ПЕЙЗАЖ – ПРОЗАЛЫҚ ШЫҒАРМАЛАРДЫҢ ТИЙКАРҒЫ КОМПОНЕНТИ СЫПАТЫНДА - Бекбергенова, З.У. (SCIENCE and SOCIETY, 2016)
Бадиий асарларнинг кўп қисмини табиат манзаралари ташкил этади. Айниқса, катта ҳажмли романларда табиат манзаралари детальлари қаҳрамон яшаган давр, қаҳрамоннинг руҳиятини очишда бадиий восита ҳисобланади. Мақолада таниқли адиблар Т.Қайпбергеновнинг «Кўз қорачиғи», К.Мамбетовнинг «Тўзғиган эл», К.Алламбергеновнинг «Дарё тортилган йиллар» романларининг композицион қурилишида табиат манзараси деталларининг сюжет мотивировкаси, параллель ва контраст психологик тасвирлаш усули сифатида қўлланилиши илмий-назарий асосларга таяниб таҳлил қилинди.