ИСТОРИЯ ИЗУЧЕНИЯ ЦИВИЛИЗАЦИИ ХОРЕЗМА - Мамбетуллаев, М.М.; Юсупов, К.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2016)
Хоразм, Ўрта Осиёдаги қадимги цивилизация марказларининг бири. Хоразмнинг ислом динигача бўлган маданиятини биринчи бўлиб ўзбек археологи Я.Ғуломов ўрганди. Қадимги Хоразм маданияти тарихини илмий жиҳатдан текширган профессор С.П.Толстов раҳбарлигидаги Хоразм археологик-этнографик экспедицияси бўлди. Қадимги Хоразм цивилизациясини тадқиқо этган С.П.Толстов эди. Антик даврга оид кашфиётлар, Хоразмнинг сиёсий тарихи, ижтимоий тузуми, хужалиги, маданияти, дини туғрисида анча кўп материаллар тўпланди. Қуйқирилган қалъа, Тўпроққалъа саройидаги тадқиқот ишлари натижасида Хоразм архитектураси, маданияти, санъати дунёга машҳур бўлди.