Dispers suyuqliklarining sindirish ko‘rsatkichini snellius qonuni bo‘yicha aniqlash - Akimova, Jumaxan Orazbaevna; Saburova, Surayyo Saparbay qizi (ILIM hám JÁMIYET, 2026)
Ushbu ilmiy ishda g‘ovak prizma yordamida turli dispers suyuqliklar (suv, toluol va boshqalar) ning sindirish ko‘rsatkichini Snellius qonuni asosida aniqlash laboratoriya tajribasi o‘rganildi. Minimal og‘ish burchagi usuli qo‘llanilgan holda o‘lchangan masofalar va burchaklar asosida sindirish ko‘rsatkichlari hisoblandi. Tajriba natijalarida suv uchun n_d ≈ 1,33, toluol uchun n_d ≈ 1,50 qiymatlari olingan bo‘lib, bu qiymatlar adabiyotlarda keltirilgan standart ma’lumotlar bilan 1–2% ichida mos keladi. Ishda Snellius qonunining prizmada minimal og‘ish holatidagi soddalashtirilgan formulalari asosiy hisoblash vositasi sifatida qo‘llanildi. Dispersiya hodisasi batafsil tahlil qilinib, Snellius qonuni asosidagi tajribaviy isbotlar keltirildi.