O‘ZBEKISTONDA INKLYUZIV TA’LIM MUAMMOLARI VA RIVOJLANISh ISTIQBOLLARI - Pirniyazova, Gulchira Nietbaevna (ILIM hám JÁMIYET, 2026)
Maqolada biz Oʻzbekistonda inklyuziv ta’lim tizimining bugungi holati, mavjud muammolari hamda uning rivojlanish istiqbollari tahlil qildik. Inklyuziv ta’lim jamiyatning barcha a’zolari, jumladan nogironligi bo‘lgan bolalar uchun teng ta’lim imkoniyatlarini yaratishga qaratilgan muhim ijtimoiy jarayonlardan biri hisoblanadi. Maqolada biz mamlakatimizda inklyuziv ta’limni joriy etish jarayonida uchrayotgan asosiy muammolar, shuninghdek, pedagog kadrlarning yetarli darajada tayyor emasligi, maxsus o‘quv metodik materiallarning yetishmasligi, ta’lim muassasalarining moddiy-texnik bazasi yetarli darajada moslashtirilmaganligi kabi masalalarni yoritib berdik. Shuningdek, ota-onalar hamda jamiyatning inklyuziv ta’limga nisbatan munosabati ham muhim omil ekanligini ko‘rib chiqdik. Tadqiqot davomida biz inklyuziv ta’limni rivojlantirish uchun zamonaviy pedagogik texnologiyalarni joriy etish, malakali mutaxassislarni tayyorlash, ta’lim muassasalarini mos infratuzilma bilan ta’minlash hamda xalqaro tajribadan samarali foydalanish zarurligi asoslab berdik. Maqola yakunida esa O‘zbekistonda inklyuziv ta’lim tizimini rivojlantirish bo‘yicha taklif hamda tavsiyalar berilib, ushbu tizimni takomillashtirish jamiyatda ijtimoiy tenglikni ta’minlash, shuningdek, har bir bolaning ta’lim olish huquqini ro‘yobga chiqarishda muhim ahamiyat kasb etishini ta’kidlanadi.