SOMATOTIPOLOGIK XUSUSIYATLARNI HISOBGA OLGAN HOLDA O‘RTA VA UZOQ MASOFALARGA YUGURUVChILARNI TAYYORLAShDA AEROB VA ANAEROB YUKLAMALAR NISBATINI OPTIMALLAShTIRISh - Bekmurzaev, Abdikarim Kulmurzaevich (ILIM hám JÁMIYET, 2026)
Tadqiqot maqsadi somatotipni hisobga olgan holda o‘rta va uzoq masofalarga yuguruvchilarda aerob va anaerob yuklamalarni individuallashtirilgan taqsimlash samaradorligini aniqlashdan iborat. Tadqiqotda nazorat va tajriba guruhlariga bo‘lingan 36 nafar sportchi ishtirok etdi. Eksperimental metodika sportchilarning morfofunksional xususiyatlariga qarab yuklamalarni tabaqalashtirilgan holda rejalashtirishni nazarda tutgan. VO 2max funksional testi, laktat testi, YUQS nazorati va test masofalaridan foydalanildi. Natijalar tajriba guruhida aerob va anaerob ko‘rsatkichlarning sezilarli yaxshilanishi, laktat konsentratsiyasining pasayishi va sport natijalarining oshishini ko‘rsatdi. Metodika yuqori samaradorlikni ko‘rsatadi va yuguruvchilarni tayyorlash tizimida qo‘llanilishi mumkin.