QARNOBChO‘L LANDShAFTLARINING GEOEKOLOGIK HOLATI VA UNGA TA’SIR ETUVChI OMILLAR - Ochilov, Sanjar Zokir o‘g‘li; Abbasov, Subxon Burxonovich (ILIM hám JÁMIYET, 2026)
Maqolada Qarnobcho‘l landshaftlarining geoekologik holati va unga ta’sir etuvchi tabiiy hamda antropogen omillar tahlil qilingan. Tadqiqotda hududning iqlimiy xususiyatlari, tuproq qoplami, o‘simliklar dunyosi hamda yaylovlardan foydalanish darajasi ilmiy manbalar asosida o‘rganildi. Shuningdek, shamol eroziyasi, tuproq sho‘rlanishi, cho‘llanish jarayonlari va antropogen bosimning landshaftlar barqarorligiga ta’siri yoritildi. Natijalar Qarnobcho‘l hududida so‘nggi yillarda geoekologik muvozanatning buzilishi kuchayib borayotganini ko‘rsatadi. Iqlim o‘zgarishi va xo‘jalik faoliyatining ortishi landshaft degradatsiyasini tezlashtiruvchi asosiy omillar sifatida aniqlangan.