GLOBAL IQLIM O‘ZGARIShINING O‘ZBEKISTON TABIIY LANDShAFTLARIGA TA’SIRI VA UNING OQIBATLARI - Ochilov, Sanjar Zokir o‘g‘li; Abdirahmonov, Sobir Tolliboy o‘g‘li (ILIM hám JÁMIYET, 2026)
Maqolada global iqlim o‘zgarishining O‘zbekiston tabiiy landshaftlari va geotizimlarining geoekologik holatiga ta’siri tahlil qilingan. Tadqiqotda havo haroratining oshishi, yog‘inlarning notekis taqsimlanishi, qurg‘oqchilik, cho‘llanish, suv resurslarining kamayishi hamda antropogen omillar natijasida landshaftlarda yuz berayotgan o‘zgarishlar ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Shuningdek, iqlim o‘zgarishining tuproq, o‘simlik qoplami, bioxilma-xillik va gidrologik rejimga ta’siri baholanib, ularni barqaror boshqarishning ilmiy-amaliy ahamiyati asoslab berilgan.