РАДИОНАВИГАЦИЯ ТИЗИМЛАРИНИ ТАДҚИҚ ҚИЛИШ УЧУН MATLAB/SIMULINK АСОСИДАГИ КОМПЛЕКС СИМУЛЯЦИЯ АРХИТЕКТУРАСИ - Эшмурадов, Дилшод Эльмурадович; Саидова, Гулчеҳра Эркиновна; Элмурадов, Темурмалик Дилшод ўғли (ILIM hám JÁMIYET, 2026)
Мақолада ҳаво ҳаракатини бошқариш тизимидаги радионавигация воситаларининг ишончлилигини, GNSS/INS интеграциясини ва кўп агентли диагностика тизимларини ягона дастурий муҳитда тадқиқ қилиш имконини берувчи MATLAB/Simulink асосидаги комплекс симуляция архитектураси таклиф этилган. Архитектура тўртта ўзаро боғлиқ модулдан – ишончлилик симуляцияси, навигация симуляцияси, халақит генерацияси ва кўп агентли мониторинг симуляцияси – иборат бўлиб, ҳар бири диссертациянинг тегишли илмий натижаларини дастурий равишда верификация қилиш учун мўлжалланган. Модуллараро маълумот алмашинуви ва интеграция механизмлари кўриб чиқилади, шунингдек, ҳар бир модулнинг MATLAB Toolbox таркиби асосланади. Таклиф этилган ёндашув радионавигация тизимлари бўйича илмий-тадқиқот ишларини автоматлаштириш ва такрорий синовдан ўтказиш имкониятини оширади.