TABIIY TILNI QAYTA IShLAShDA SEMANTIK O‘XShAShLIKNI ANIQLAShNING FORMAL USULLARI - Abdullayev, Elmurod Zaylobidinovich (ILIM hám JÁMIYET, 2026)
Maqolada tabiiy tilni qayta ishlash jarayonida semantik o‘xshashlikni aniqlash masalasi nazariy va formal yondashuvlar asosida tahlil qilinadi. Semantik o‘xshashlik tushunchasi matematik va algoritmik modellar orqali aniqlanib, vektor fazosiga asoslangan, ehtimolli hamda grafik modellarning nazariy asoslari yoritiladi. Tadqiqotda semantik o‘xshashlikni baholashning formal mezonlari ishlab chiqilib, ularning umumlashtirish qobiliyati va hisoblash xossalari bilan bog‘liqligi asoslab beriladi. Olingan natijalar NLP algoritmlarini nazariy baholash va takomillashtirish uchun ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.