AVTONOM ROBOTLAR HARAKAT TRAEKTORIYASINI OPTIMALLAShTIRISh USULLARINI IShLAB ChIQISh - Djaykov, G.M.; Perdebaev, U.B. (ILIM hám JÁMIYET, 2025)
Maqolada GPS orqali avtonom boshqariladigan robot platformasini loyihalash va uning harakatlanish algoritmini ishlab chiqish masalasi yoritilgan. Robot yo‘nalish nuqtalariga asoslangan holda harakatlanadi hamda GPS va kompas ma’lumotlarini birlashtirgan holda o‘z pozitsiyasini aniqlaydi. Maqolada navigatsiya algoritmining blok-sxemasi, sensor ma’lumotlarini filtrlash usullari va Python muhitida olib borilgan simulyatsiya natijalari keltirilgan. Olingan natijalar robotning yo‘nalish nuqtalariga aniq va barqaror yetib borishini hamda GPS xatoligi (±2 m) sharoitida ham samarali ishlashini ko‘rsatdi.