BETONNÍŃ MEXANIKALÍQ BEKKEMLIGINE JERGILIKLI VOLLASTONIT QOSÍMSHASÍNÍŃ TÁSIRI - Ayımbetov, M.J.; Kabulova, L.B.; Dastenova, А.А. (ILIM hám JÁMIYET, 2024)
Maqolada putssolan reaksiyada sement toshidagi ohakni biriktirib oladigan mineral qo‘shimcha sifatida tabiiy vollastonitidan foydalanish imkoniyati yoritilgan va tasdiqlandi. Bu reaksiya natijasida C-S-H fazasining qo‘shimcha miqdori paydo bo‘ladı, sababi qattiqlashtiruvchi tsement toshining asosiy fazasi (50-70%) C-S-H fazasidir, uning tuzlishida kremniy-kislorodli anionlaridan diortosilikat yoki pentamer hosilalari ajralib chiqadi. Vollastonit qo‘shimchalar asosidagi betonning qattiqlashishi paytida yaxshi natija ko‘rsatadi. Bu samara vollastonit sirtining sement toshi va betonning fazoviy tarkibini shakllantirishga ta’siri bilan izohlaydi.