TARIXIY TARAQQIYOTDA ETNONIMLARNING TRANSFORMATSIYALASHUV JARAYONLARI - Nazarov, N.A. (ILIM hám JÁMIYET, 2022)
Maqolada Turk runologiyasi namunasi hisoblangan O‘rxun toshbitigidagi sir etnonimi va Sirdaryo gidronimining o‘zaro aloqadorligi masalalari tadqiq etiladi. Turkiy xalqlar etnogenezida muhim o‘rin tutuvchi o‘rta asrlardagi qipchoqlar O‘rxun yodgorliklarida sirlar sifatida bitilganligi, ilk o‘rta asrlarda va o‘rta asrlarda Sirdaryo havzasida muhim mavqeni egallab, daryoning nomi ham sir-qipchoqlar bois Sirdaryo sifatida mintaqa xalqlari leksikonida muhrlanib qolganligi masalalari tadqiq etiladi.