QORAQALPOG‘ISTON HUDUDIDAGI EKOLOGIK VA SOTSIAL-IQTISODIY MUAMMOLAR ASOSIDA FIZIKAVIY HODISALARNI O‘QITIShDA MULTIMEDIA VA INTERAKTIV TEXNOLOGIYALARDAN FOYDALANISh - Abdijaliev, Sultanbek Kallibekovich; Omarova, Zamira Allamjarovna (ILIM hám JÁMIYET, 2026)
Maqolada Qoraqalpog‘iston Respublikasining ekologik va sotsial-iqtisodiy muammolari asosida fizikaviy hodisalarni o‘qitishda multimedia va interaktiv texnologiyalardan foydalanishning didaktik imkoniyatlari tahlil qilinadi. Maqolada Orolbo‘yi hududida kuzatilayotgan suv tanqisligi, tuproq sho‘rlanishi, chang-to‘zon hodisalari, iqlim keskinlashuvi kabi jarayonlar issiqlik almashinuvi, bug‘lanish, diffuziya, aerodinamika, nurlanish va energiya aylanishi mavzulari bilan bog‘lanadi. Empirik tajriba-sinov ma’lumotlari keltirilmaydi; asosiy e’tibor ilmiy-metodik adabiyotlar tahlili, mahalliy ekologik vaziyatlar asosida darsni loyihalash va kutilayotgan pedagogik samaralarni nazariy asoslashga qaratiladi.