БОЛАЛАРДА ХУЛҚ-АТВОР БУЗИЛИШЛАРИНИ КОРРЕКЦИЯ ҚИЛИШ ТЕХНОЛОГИЯЛАРИ ВА УЛАРНИНГ САМАРАДОРЛИГИ - Бахронова, К.Я. (ILIM hám JÁMIYET, 2025)
Ушбу мақолада хулқ-атвор бузилишларини коррекция қилиш технологиялари ва уларнинг самарадорлиги таҳлил қилинади. Хусусан, когнитив-бихевиорал терапия (КБТ)нинг муҳим усулларидан бири бўлган когнитив қайта қуриш (реструктуризация) методи ўрганилади. Ушбу метод иррационал фикрларни аниқлаш ва уларни конструктив қарашларга айлантириш орқали шахсий ва ижтимоий мослашувни яхшилашга йўналтирилган. Мақолада хулқ-атвор бузилишлари (депрессия, хавотир, агрессивлик, ижтимоий фобия ва стрессга оид муаммолар) га нисбатан коррекцион ёндашувлар, хусусан, когнитив қайта қуриш усулининг амалий қўлланилиши ва унинг натижалари таҳлил қилинган. Илмий тадқиқотлар ва тажриба асосида коррекция технологияларининг самарадорлиги фоиз кўрсаткичларида берилган.