КОСТЮМБОП ТЎҚИМАЛАРДА ИП БУРАМЛАРИНИНГ ҲАВО ЎТКАЗУВЧАНЛИГИГА ТАЪСИРИ - Оразбаева, Р.И.; Қодирова, Д.Н.; Раҳимхўжаев, С.С.; Турениязова, Л.А. (ILIM hám JÁMIYET, 2021)
Кийим матоларининг тузилишини баҳолаш мезони сифатида уларнинг ҳаво ўтказувчанлигини қўллаш мақсадга мувофиқдир. Шунинг учун, экспериментал тўқима намунаси асосида квадрат тузилишга эга бўлган тўқималарнинг параметрларини баҳолаш таклиф этилади. Тажрибада экспериментал тўқималар намунасини таҳлил қилиш техникаси ишлаб чиқилди. Тўғри тўқилган тўртбурчак тузилишга эга бўлган матонинг қуйидаги параметрлари аниқланади, масалан, матонинг нисбий зичлиги, матонинг қопланмаган майдонининг фоизи, ҳаво ўтказувчанлик коэффициенти, тўқилиш даражасининг кўрсаткичи, босим ва ҳаво ўтказувчанлиги. Квадрат мато параметрларининг параметрлари метрик тизимдаги ипнинг буриш коэффициентига қараб олинган. Метрик тизимда ипнинг бурама нисбати ортиб бориши билан қопланган мато майдонининг фоизи, ҳаво ўтказувчанлик коэффициенти ва квадрат матонинг ҳаво ўтказувчанлиги ортади ва матонинг нисбий зичлиги ва босим даражаси пасаяди.