ЭПИКАЛЫҚ ЖАНР ТИПОЛОГИЯСЫ - Бекбергенова, М.Д. (ILIM hám JÁMIYET, 2021)
Ушбу мақолада ХХ аср қорақалпоқ прозасининг типологияси ўрганилади. Адабиётшунослик илмидаги адабий турлар, жанрлар бўйича олимларнинг Г.Л.Абрамовичнинг, Л.И.Тимофеевнинг, Г.Н.Поспеловнинг, В.Е.Хализевнинг, қорақалпоқ олимлари С.Ахметов, Қ.Султанов, К.Мамбетов. Қ.Жаримбетовларнинг эпик жанр термини бўйича мулоҳозалари келтирилган. Жанрнинг тарихий манбалари, шаклланиш йўллари ўрганилиб чиқилган. Қорақалпоқ ёзувчилари С.Мажитов, А.Бегимов, Ж.Аймурзаев, К.Султанов, Т.Қайипбергеновларнинг миллий адабиётда яратган эпик жанр шакллари таҳлилга олинган. Шунингдек, қорақалпоқ прозасини тадқиқ қилган олимлар М.К.Нурмухамедов, Ж.Нарымбетов, С.Баҳадыроваларнинг тадқиқот ишларига, қорақалпоқ романининг типологияси бўйича қарашлари қамраб олинган.